Domaći zlatarski zreli punomasni kravlji sir, 50%mm iz sela Komarani iz gazdinstva porodice Trtović
Zlatarski sir, koji spada u grupu belih sireva, proizvodi se u seoskim domaćinstvima na sad već tradicionalan način.
Ishrana grla koja daju mleko za proizvodnju Zlatarskog sira za vreme letnjeg perioda bazirana je na svežoj kabastoj hrani sa pašnjaka definisanog geografskog područja. Zimi se koristi seno koje se sakuplja na pašnjacima koji se nlaze na definisanom geografskom području. Planinke u pomuženo mleko dodaju maju a nakon jednog sata kroz masu se prođe kašikom kako bi se surutka što bolje odvojila od sira. Onda se sačeka još jedan sat i sir se stavlja u gazu u kojoj opet stoji još jedan sat. Onda se, još uvek u gazi, sir stavlja pod drveni krug koji se pritisne kamenom i tako stoji 4 do 5 sati. Posle toga se seče na kriške, debljine do jednog centimetra, slaže u kante i redom soli. Sir se drži na toplom oko 40 do 45 dana dok ne sazri.
Pored zlatarskog sira, Seosko blago vam nudi i sjenički sir.
Recenzije
Još nema komentara.