Pita potrpača od seljačkih kora sa sirom je proizvod iz užičkog kraja. Napravljena je od seljačkih kora koje su pečene na plotni i domaćeg sira i kajmaka uz dodatak jaja i pavlake. Vrlo lako se priprema, tako što se proizvod prethodno odmrzne pa peče na laganoj vatri dok ne porumeni.
Pita potrpača od seljačkih kora je delikates od davnina i nema preciznih podataka kada se tačno pojavljuje u srpskoj kuhinji. Pripremana je još u starom Egiptu gde i nastaje naziv GIBAN, što znači sir. Kore se izrađuju od pšeničnog brašna T-500. U kombinaciji sa užičkim sirom i kajmakom, dobijeni proizvod predstavlja jedno od omiljenih jela na mnogim trpezama. Mini gibanica je zamrznuta, a rok upotrebe je 6 meseci na temperaturi do -18⁰C.
Sastojci: Seljačke kore, sir, kajmak, pavlaka, jaja, ulje.
Način upotrebe:
Zagrejati rernu na 250 stepeni, potrpaču staviti u podmašćen pleh, po želji premazati maslacem ili žumancetom. Peći na 200 stepeni oko 30 minuta dok pita ne dobije zlatno rumenu boju.
Pored ovog proizvoda Seosko blago vam nudi i mini gibanicu od heljdinih kora.
Recenzije
Još nema komentara.